Om den stora längtan till Thailand

Text & Photo : Towe Ahlin

swing_thailand_blog.jpg

Vart skulle du åka just nu om du fick välja fritt? För mig är det ett väldigt lätt val. Thailand med 100% säkerhet. Jag kan inte tänka mig något härligare än ljudet av att flygplanshjulen slår i marken, dörrarna öppnas och du möts av den där heta väggen av 35 gradig Thailandsluft. Förväntan ligger i luften och pirr i magen hos hela familjen.

kohlanta_.jpg

Det är något med den där känslan Thailand ger mig som jag inte kan få någon annanstans. Det är en känsla av att komma hem men det är också alla smaker, lukter, lugnet i kroppen, solljuset. För mig är Thailand mer än sol och bad. Det är här jag och familjen laddar batterierna. Kommer närmare. Vi är utomhus från morgon till kväll, gör saker tillsammans och skapar minnen.  Att få beställa mat från en osande matvagn där det luktar ljuvligt av vitlök, chili och fisksås. Ta dagen som den kommer utan ett enda måste. Äta färsk frukt som smakar sommar. Njuta av minst 35 grader. Gå långa promenader med barnen på stranden och leta krabbor och snäckor. Se på när kokospalmer skördas och sedan dricka innehållet i nöten eller se hur den blir till kokosmjölk. Simma bland tusentals färgglada fiskar. Vandra 300 trappsteg upp till tempel i bergen. Få thaimassage med horisonten som kuliss och lyssna till vågornas brus och rassel av ett snäckdraperi i vinden. Skåda mångmiljonstaden Bangkok från ovan. Bada i vattenfall. Se när stranden övergår till kväll och förvandlas till en restaurang med mattor och lyktor i sanden, du äter grillad fisk och barnen fascineras av ännu en eldshow eller gör sandslott i livets största sandlåda. Och för mig känns Thailand fortfarande unikt. Du kan hitta öde stränder, orörd regnskog, gudomlig streetfood och visst har Thailand ändrats men känslan är fortfarande densamma. 

sandpit_small.jpg
kohlanta.jpg
kohnagi_liten.jpg
chiangmai.jpg
banrbkk.jpg
eldstrand.jpg
rawi.jpg
coconut2.jpg
barn_kokosnot.jpg

Att vi väljer Thailand igen och igen beror också till stor del på att det är så väldigt lätt att resa med barn här. Alltid varmt så du slipper klura på packning. Glöm kyliga kvällar och kalla regniga dagar. Maten är barnvänlig – allt från stekt ris med kyckling till färsk frukt och alla dessa läskande smoothies och fruktshakes. Låt barnen följa med till en lokal marknad där de själva får välja vilka frukter ni köper. Att äta solmogen mango, nyplockad ananas och bananer från stock är något helt annat än att köpa frukt hemma. Barn välkomnas överallt med ett leende.

fruit_thailand.jpg
pineapple_blog.jpg
inwatersmall.jpg
barn_strand.jpg
thailand_barn_smoothie.jpg
sunset_small.jpg
longtail_thailand.jpg
hangmatta_thailand.jpg
khaolak_barn.jpg

Vi pratar ofta om Thailand hemma hos oss, när vi kan åka dit igen och vart vi ska åka. Bangkok är alltid härligt likaså Koh Lanta och Koh Ngai men det finns tre ställen jag drömmer speciellt mycket om och dit vi kommer återvända så fort som möjligt:

Koh Kho Khao Den lilla paradisön Koh Kho Khao nära Khao Lak är ett helt fantastiskt ställe. Här råder lugnet och det finns inte mycket mer att göra än att läsa böcker, bada och äta god mat. Perfekt när man vill komma ner i varv och bara landa. Och få tid tillsammans. Att ta båten hit från Khao Lak är ett äventyr i sig. Vi brukar ta longtailbåt för några ynka bath från hamnen norr om Khao Lak. Du delar båt med lokalbefolkning, turister, matvaror och kanske en och annan moped. Det finns ingen riktig tidtabell utan båten åker när den är full och båtturen tar 30-40 minuter. Resan börjar på havet och sista biten sker i i mangroveträsk vilket gör det extra spännande.

boat_island_blog.jpg

När du kliver iland är det som att komma till ett annat Thailand. Det är så lugnt och stilla, några taxibilar står och väntar och det är allt. Hapla Beach är den finaste stranden tycker jag och missa för allt i världen inte restaurangen Mamas där mor och dotter utför magi med råvaror från marknaden i Takua Pa. Koh Kho Khao var hårt drabbad av Tsunamin och här kan du passa på att få en historelektion, alla har sin historia att berätta och det är väldigt gripande.

hapla_beach_blog.jpg

Koh Mak

Drömö! Vi brukar kombinera Koh Chang, Koh Mak och Koh Kood men skulle jag välja en av dessa öar så är det Koh Mak som vinner. Varje gång båten närmar sig Koh Mak från Koh Chang och vattnet övergår från blått till knallturkost drar jag efter andan. Här hittar du vattnet du ser på instagram (eller vykort) och som du drömt om hela mörka vintern. Palmerna hänger ned över stranden, sanden är vit och vattnet klart. Koh Mak är inte helt lätt att ta sig till och därför heller inte överexploaterad. Den där känslan att vakna i sin bungalow, smyga ut på trappan, lägga sig i hängmattan och ha några fåtal meter till havet den är svårslagen. Att se ön vakna, himlen går från rosa till djupt blå, ta en morgondopp i havet när det fortfarande känns svalt och se fiskebåtarna återvända med nattens morgonens fångst. Koh Mak är en liten ö och du tar dig lättast rumt med moped. Här finns inga bargator, nattklubbar eller stora shoppinggator och det är inget för dig som lätt blir uttråkad. Men för dig som vill njuta av paradisstränder, snorkla i klart vatten, få axlarna att sänka sig några centimeter och bara vara är Koh Mak perfekt. Passa också på att åka till närliggande ön Koh Kham över dagen.

mak.jpg
snorka_barn_thailand.jpg

Ranong/Koh Phayam

Att kombinera Ranong och Koh Phayam är en häftig upplevelse om du vill upptäcka mer. Ranong är en stad (och en provins) nära Burma. Hit kan du flyga smidigt från Bangkok och jag tycker det är värt att stanna en natt eller två för att få se en del av Thailand du kanske inte sett förr. Här är regnperioden relativt lång vilket betyder att det är väldigt grönt – upplev vattenfall och varma källor. Passa på att boka in dig på ett homestay där du kommer närmare Thailand än på något annat vis. Här kan du också bo på häriiga hotell till billigare priser än i traditionella turistorter.

Färjan till Koh Phayam tar ca 2 timmar och är ett härligt sätt att färdas. När du kommer fram kommer du att märka att ön påminner om Thailand för 20 år sedan, den känns orörd. Här finns inga bilar utan det är motorcykel som gäller. Ön är nästan helt täckt av regnskog och här odlas mycket cashewnötter. Ao Yai är öns längsta strand och södra delen av den är absolut bäst och mest barnvänlig. Här bor du i bungalows längs med strandkanten och innanför husen hittar du ett två lite större vägar med några restauranger, enklare butiker och caféer. Ta promenader på nästan öde stränder, delta i yogaklasser i solnedgång, niut av iskall vattenmelonshake i en trädkoja och glöm både omvärlden och internet. Ko Phayam ligger som sagt väldigt nära Burma vilket gör att maten här har en Thaialnd/Burma twist. Denna ö är också perfekt för dig som gillar att snorkla, åk på en båtutflykt mot Surin.

kohphayam.jpg
banansmoothie.jpg

Thailand – jag är redo med packade väskor och en längtan som nästan gör ont. Om det blir i sommar eller nästa vinter spelar ingen roll bara jag får känna den där känslan som Thailand ger mig snart igen.

Vet du inte vart i Thailand du ska åka? Här kommer min snabbguide till Var i Thailand ska man åka och Hur är egentligen vädret i Thailand

Come fly with me

Share